Home » 7 obiceiuri zilnice pentru o casa curata cu eforturi minime  

7 obiceiuri zilnice pentru o casa curata cu eforturi minime  

by Mădălina

Iti planifici ziua de curatenie, petreci cateva ore bune din weekend-ul tau pentru un deep cleaning care sa te tina o saptamana si nici nu trece bine ziua, ca parca intreaga casa e intoarsa cu susul in jos mai rau decat atunci cand te-ai apucat. Eforturile tale nu au fost in zadar, insa in mod clar trebuie sa lucrezi putin la capitolul organizare. Desi acum e curata, casa ta are nevoie de putina atentie zilnica pentru a capata un aspect ordonat si primitor.  

Odata ce transformi urmatoarele recomandari in obiceiuri constante, nu-ti va mai fi niciodata teama de vizitele spontane ale prietenilor sau familiei.  

1. Fa-ti patul dimineata 

Imediat ce te-ai trezit, inainte de orice altceva, netezeste-ti cearsaful, scutura plapuma, bate putin pernele si aseaza-le inapoi intr-un mod estetic. Dureaza doar cateva minute, insa va face o diferenta majora atat in aspectul camerei tale, cat si in ceea ce priveste starea ta de spirit pe parcursul zilei. In plus, nimic nu se compara cu sentimentul pe care il ai atunci cand adormi intr-un pat proaspat facut, nu-i asa?  

2. Baga la spalat  

In loc sa-ti strangi hainele murdare pe scaunul din camera sau sa le aduni in gramada pentru ziua de spalat, incearca sa pornesti masina de fiecare data cand cuva e plina. E mai usor sa tii pasul cu aranjarea hainelor in dulap atunci cand cantitatea este mai mica. Daca nu ai timp dimineata, poti sa programezi aceasta activitate pentru seara, in timp ce tu iti faci treaba prin bucatarie sau te joci cu copiii. Cu siguranta vei salva niste ore pretioase din weekend!  

3. Fiecare strange dupa el  

E important sa fii sustinuta in demersul de a avea o casa curata si de catre membrii familiei, altfel vei fi condamnata sa strangi non-stop, dupa fiecare. Desi uneori e mai simplu sa faci chiar tu treaba, faptul ca alegi sa investesti timp pentru a-ti educa copiii sa dezvolte acest obicei se va dovedi un avantaj pe termen lung. Incepe de la task-uri mici, cum ar fi aranjarea pantofilor la intrare, strangerea mesei, spalarea vasului din care au mancat, organizarea biroului dupa ce si-au facut temele. In curand vei observa o diferenta majora in aspectul casei tale.  

4. Aloca-ti 15 minute in fiecare seara  

Atunci cand agitatia de peste zi se stinge, e timpul de o sesiune rapida de curatenie pentru a va asigura ca urmatoarea zi incepe cum nu se poate mai bine. Fiecare membru al familiei isi poate ordona propria camera, in timp ce tu iti poti prioritiza task-urile pentru spatiul comun in functie de necesitate. Daca luni dai cu matura si cu mopul, probabil marti ar fi o idee buna sa te ocupi rapid de praf, sa reorganizezi alimentele din frigider dupa nevoia consumului sau sa te asiguri ca in spatele canapelei nu sunt firimituri.

5. Tine produsele de curatenie la indemana

Stii cum se spune: out of sight, out of mind. Asigura-te ca produsele pe care le folosesti in mod frecvent pentru a intretine curatenia in timpul saptamanii sunt intr-un loc accesibil, astfel incat sa le poti utiliza oricand ai nevoie. Poate ca o laveta umeda nu va fi suficienta pentru a indeparta pata proaspata de grasime pe care ai descoperit-o inainte sa mergi la somn, iar tu cu siguranta nu vei avea prea mult chef sa cauti degresantul in debara. Cu cat produsele iti sunt mai la indemana, cu atat sunt mai mari sansele sa le folosesti atunci cand situatia ti-o cere.  

6. Scaneaza camera inainte de a o parasi  

Daca observi un obiect care nu e la locul lui, ia-l cu tine atunci cand iesi din camera in loc sa-l lasi pe mai tarziu. Pe langa faptul ca iti vei folosi timpul intr-un mod util, iti vei dezvolta un obicei care va face o diferenta uriasa in obiectivul tau de a avea o casa curata pe termen lung. Energia din timpul zilei este limitata, asadar asigura-te ca o investesti in lucrurile care chiar conteaza.  

7. Preventia in zonele cu potential de dezordine 

In fiecare casa exista cateva locuri care par sursa tuturor necazurilor in materie de curatenie. De obiecei, acestea sunt spatiile cele mai des frecventate de catre intreaga familie, precum holul de la intrare, livingul sau chiar bucataria. Cu siguranta ai reusit deja sa le identifici pe ale tale. Asigura-te ca ai intotdeauna un ochi pe ele sa ca ai cateva trucuri la indemana pentru a gestiona, sau chiar evita, crearea dezordinii acolo unde exista sanse mari sa fie creata.  

Acesti pasi vor fi suficient de puternici incat sa observi o diferenta majora, insa fara a-ti da peste cap intregul program. Doar cateva minute investite inteligent in fiecare zi iti vor asigura un spatiu primitor, o casa curata si mai mult timp sa te bucuri de cei dragi la finalul saptamanii. Incepe sa le aplici chiar de azi!  

Te-ar mai putea interesa

logo

Soledad is the Best Newspaper and Magazine WordPress Theme with tons of options, customizations and demos ready to import. This theme is perfect for blogs and excellent for online stores, news, magazine or review sites.