Home » Burnout: de ce trebuie sa inveti cum sa spui NU la job

Burnout: de ce trebuie sa inveti cum sa spui NU la job

by Mădălina

Cat de departe esti de burnout? Hai sa reflectam asupra acestui subiect impreuna.  

Vrei sa demonstrezi, sa arati ca stii, ca poti, sa nu mai fii asociata cu „e tanara, nu are experienta, parerea ei nu conteaza”.  

E frustrant ca ideile tale sa fie ascultate doar atunci cand ies din gura unui coleg sau a unei colege mai in varsta decat tine. Presiunea de a dovedi si de a reconfirma constant cine esti poate deveni foarte coplesitoare, mai ales in primii ani de cariera.  

E un cerc vicios, din care, uneori, nu inveti sa iesi decat dupa un sir mult prea lung de dezamagiri. De cele mai multe ori, in aceasta etapa burnout-ul atinge deja un nivel mult mai greu de gestionat.  

Intelegerea burnout-ului 

Burnout-ul e mai mult decat oboseala sau stres ocazional. E o stare psihologica, mentala si emotionala de epuizare, ce rezulta din expunerea prelungita la un nivel ridicat de stres sau presiune. Burnout-ul apare in mod frecvent ca rezultat al jonglarii cu responsabilitati multiple si efortul de a atinge standarde neresaliste stabilite atat de catre societate, cat si de catre noi insine.  

In esenta, burnout-ul, sau epuizarea, este un raspuns la stresul cronic care ne depaseste capacitatea de a face fata fluxului zilnic. Acesta se poate manifesta in diverse moduri, prin simptome fizice precum durerile de cap, oboseala si/sau insomina, sau prin simptome emotionale si cognitive precum iritabilitatea, cinismul si/sau dificultatea de concentrare. Recunoasterea timpurie a acestor semne este esentiala pentru a interveni asupra problemelor inainte ca acestea sa devina mult prea greu de gestionat. 

Presiunea de a depasi asteptarile  

Tendinta de a te intrece constant in performante poate avea o multime de cauze sociale si interne. De la o varsta frageda, multi dintre noi suntem facuti sa credem ca valoarea noastra este strans legata de realizari, fapt ce duce la o cautare neincetata a succesului ca mijloc de validare. Presiunea externa, precum asteptarile culturale sau chiar influenta familiei care intotdeauna te-a constrans sa ai cele mai bune note din clasa, nu fac decat sa accelereze si mai mult aceasta tendinta, instaland o frica constanta de esec.  

Iar ca sa fie treaba treaba, influenta platformelor de social media adauga si mai multe motive de a te simti intr-o competitie. Cultura compararii si nevoia inconstienta a oamenilor de a arata o versiune cosmetizata a vietii lor seteaza niste standarde complet nerealiste de perfectiune. Acesti factori, combinati cu ambitia innascuta si cu dorinta de recunoastere, creeaza nivelul ideal de presiune pentru a alimenta burnout-ul.  

Dinamica de la locul de munca 

Desi mediul scolar sau universitar ti-au dat destul de multe motive pentru a simti epuizarea psihica si fizica, probabil ca presiunea nici nu se compara cu ceea ce ai intalnit la job. Mai ales daca ai nimerit intr-un mediu toxic.  

De cele mai multe ori, presiunea de a face mai mult nici macar nu vine de la tine. Daca pana acum ti-ai putut tine ambitia sub control si ai reusit sa ramai pe linia de plutire, fara a experimenta burnout-ul, in cadrul unui loc de munca in care este perpetuata o politica toxica, acest lucru este aproape imposibil. Orele lungi pe care le petreci la job, adesea fara compensatia financiara corecta sau macar recunoasterea pe care o meriti, dizolva granita dintre timpul persoanl si cel profesional, lasandu-ti foarte putine momente in care sa te deconectezi complet. Asteptarile nerealiste si o cultura a suprasolicitarii angajatilor pot favoriza un sentiment de vinovatie sau de inadecvare atunci cand este uman imposibil sa atingi standardele impuse.  

Chiar daca este evidenta pentru cei din exterior, pentru tine exploatarea poate fi mai greu de diferentiat tocmai din cauza obisnuintei pe care o ai in raport cu asteptarea de a face constant mai mult decat trebuie, fara un sprijin sau o recunoastere adecvata. Este absolut necesar sa recunosti aceste semnale de alarma si sa faci diferenta dintre un mediu de lucru provocator si satisfacator si unul toxic si daunator pentru bunastarea ta. Militeaza pentru tine si asigura-te ca nu ajungi in punctul in care iti pui la indoiala abilitatile. Teama de a nu-ti merita succesul poate dezvolta sindromul impostorului, deschizand un lung ciclu de auto-sabotaj.  

Invata sa spui NU 

Limitele personale! Setate in mod corect si mai ales respectate, acestea te pot scuti de foarte multe probleme in viata ta profesionala si personala. Setarea limitelor este un skill crucial in navigarea cerintelor nerealiste ale vietii moderne. Ai spune ca e usor, insa in mediile in care „da” este echivalent cu dedicarea si succesul, chiar daca nu al tau, va fi o regula personala pe care chiar trebuie sa muncesti sa o implementezi. Faptul ca spui „nu” oamenilor care incearca sa-ti exploateze punctele slabe, bunatatea si, pana la urma, sanatatea nu este un semn de slabiciune. Este un act de auto-prezervare. Este un semn ca-ti recunosti limitele si iti pretuiesti timpul si energia destul incat sa le protejezi in fata abuzului.  

Depaseste-ti sentimentul de vinovatie  

Da, da! Simplul fapt ce vrei sa te prioritizezi poate fi insotit de vinovatie. Absurd, nu-i asa!? 

Am crescut intr-o societate care dicteaza ca a te pune pe tine insuti pe primul loc este un gest egoist. Insa grija de sine este o necesitate, nu un lux. Nu poti apara interesele oamenilor din jur inainte sa le aperi pe ale tale mai intai, oricat de egoist ar suna.  

Construieste-ti o retea de sprijin 

Gestionarea burnout-ului in mod independent este destul de dificila. Mai ales in situatiile in care nici nu observi ca ai o problema. De aceea, este important sa ai in viata ta cativa oameni cu care poti comunica si care te pot indruma intr-o directe sanatoasa. Daca nu ai facut-o deja, incepe sa-ti cultivi o retea de sprijin formata din prieteni, mentori sau alte persoane care iti inteleg si iti valideaza experientele. Asigura-te ca ai alaturi oameni care te sprijina, iti sarbatoresc succesele si iti reamintesc care e, de fapt, valoarea ta. De asemenea, daca te afli deja intr-o situate extrema, nu ezita sa ceri ajutor profesional.  

Daca are cineva cu adevarat autoritatea de a defini succesul tau, acea persoana esti tu! Totul e relativ. Viata nu e despre a te conforma standardelor nerealiste ale societatii, ci despre a-ti prioritiza bunastrarea si a gasi fericirea dupa propriile reguli.

Esti intotdeauna de ajuns! Oricine sustine altceva trebuie sa iasa din viata ta! 

Citeste si:

Te-ar mai putea interesa

logo

Soledad is the Best Newspaper and Magazine WordPress Theme with tons of options, customizations and demos ready to import. This theme is perfect for blogs and excellent for online stores, news, magazine or review sites.