Home » Sindromul impostorului sta in calea succesului tau? 

Sindromul impostorului sta in calea succesului tau? 

by Mădălina

Esti intr-un meet cu colegii de la birou si brusc, te loveste:  

Daca locul meu nu e aici? 

E meritul meu sau am avut doar noroc?  

Nu stiu suficient de multe lucruri incat sa ma aflu in pozitia asta!  

Cu siguranta te-ai trezit si tu macar odata intr-o situatie in care subconstientul te-a sabotat atat de tare, incat ai inceput sa-ti pui sub semnul intrebarii abilitatile intr-un mod complet irational. Daca tu stii, in adancul tau, ca meriti sa fii aici, de ce apar aceste indoieli? De ce simti nevoia sa iti minimizezi reusitele? De ce iti pui piedici mentale in fata succesului? De ce nu reusesti sa te mandreasti realizarile tale?  

Un microb al indoielii de sine s-a infiltrat in mintea ta. Sau poate ca era acolo de ceva mai multa vreme decat ti-ar placea sa recunosti. Oricare ar fi cazul, sindromul impostorului este un fenomen foarte des intalnit in zilele noastre.  

Ce este sindromul impostorului?  

Sindromul impostorului este explicat prin sentimentul inselator ca esti un escroc in propria viata, ca nu-ti meriti realizarile, in ciuda existentei unor dovezi clare ce demonstreaza contrariul. Este acea voce persistenta din capul tau care iti sopteste indoieli si iti submineaza increderea in sine, chiar si in fata unui succes personal incontestabil.  

Cateva dintre manifestarile comune ale sindromului impostorului sunt respingerea laudelor, punerea reusitelor pe baza norocului sau a unor coincidente si chiar convingerea ca, mai devreme sau mai tarziu, cineva te va demasca si va descoperi ceea ce crezi ca este masca pe care o porti. Indiferent ca primesti note mari la examene, excelezi la locul de munca sau familia si prietenii iti aduc laude constant, sindromul impostorului poate arunca o umbra asupra realizarilor tale si iti poate oferi un sentiment de anxietate si neliniste, afectandu-ti stima de sine.  

Este important sa constientizezi ca sindromul impostorului nu este o reflectie a abilitatilor sau a realizarilor tale, ci mai degraba un fenoment psihologic comun, experimentat in special de catre persoanele cu performante ridicate. Intelegerea manifestarilor sale si dezvoltarea capacitatii de a-i contesta veridicitatea reprezinta primul pas pentru a te elibera de sub stapanirea lui si a-ti imbratisa adevaratul potential.  

Cum se manifesta sindromul impostorului in diferite situatii sociale?  

Pe langa mediile familiare, precum scoala, locul de munca sau intalnirile cu prietenii, contexte in care sindromul impostorului poate avea manifestari mai previzibile, acesta poate aparea si in situatii sociale mai putin evidente. De exemplu, poate aparea in relatiile de cuplu, unde te va face sa te indoiesti de faptul ca meriti dragoste si afectiune, sau in eforturile creative, unde iti va suprima abilitatile artistice si te va face sa eviti impartasirea muncii tale cu alti oameni.  

Mai mult, sindromul impostorului isi poate face aparitia si in raport cu comunitatile din care faci parte pe retelele de socializare. Aici, presiunea de a prezenta o versiune perfecta, impecabila chiar, iti poate diminua sentimentul de apartenenta si iti poate accentua indoiala de sine. Avalansa constanta de imagini cu realizari ale persoanelor pe care le urmaresti iti poate oferi un sentiment de inferioritate pe care iti vei dori sa-l alimentezi prin cautarea validarii externe in locuri si de la persoane irelevante pentru dezvoltarea ta. 

Recunoasterea acestor manifestari uneori subtile ale sindromului impostorului in diverse contexte sociale este cruciala pentru a-i diminua puterea si a-ti recapata stima de sine.  

Cum te tine sindromul impostorului departe de succes? 

Sindromul impostorului nu e doar o voce enervanta din cap. E o bariera impresionant de puternica intre tine si potentialul tau. Unul dintre cele mai inselatoare efecte ale sale este teama de esec. Atunci cand te indoiesti in mod constant de abilitatile tale, este mult mai probabil sa eviti asumarea riscurilor sau sa urmezi oportunitati care ar putea duce la succes. De la aplicarea pentru un job mai provocator decat cel actual, la inceperea unui nou proiect personal sau la tinerea unei prezentari, sindromul impostorului iti induce sentimentul ca esecul este inevitabil si te trage intr-un cerc vicios de inactivitate si sanse ratate.  

Increderea si stima de sine sunt, de asemenea, subminate atunci cand aceste indoieli incep sa apara. Cand te pui constant la indoiala si iti minimizezi realizarile, te privezi exact de lucrurile care te-ar face sa depasesti mental aceasta piedica: recunoasterea si validarea pe care o meriti. Acest lucru poate duce la diminuarea sentimentului de apartenenta si la crearea perceptiei ca esti un impostor cand, de fapt, meriti fiecare lucru pe care l-ai obtinut.  

Intr-o extrema mult mai grava, sindromul impostorului poate avea efecte adanci asupra sanatatii mintale si a bunastarii emotionale. Presiunea constanta de a-ti dovedi ca meriti si tendinta de a-ti seta standarde nerealiste iti poate afecta nivelul de stres, ducand la burnout si anxietate. Iti poate afecta, de asemenea, relatiile. Din dorinta de a fi constant in centrul atentiei, de a-ti marca teritoriul, ii poti respinge pe oamenii de langa tine.  

Cum depasesti sindromul impostorului?  

Acum ca ai remarcat deja cateva dintre tiparele care se tot repeta in viata ta, poti lucra la depasirea blocajelor. Desi are radacini adanci, la unii dintre noi datand inca din copilarie, sindromul impostorului poate fi combatut prin multa munca si determinare. Sa lucrezi cu tine insati si sa-ti depasesti zonele de confort nu e usor, dar merita din plin. Incepe cu pasi mici:  

  1. Trateaza-te cu compasiune – cu totii facem greseli si ne indoim de noi din cand in cand; 
  2. Stabileste obiective realiste – imparte-ti sarcinile in task-uri mai mici si sarbatoreste-ti fiecare victorie, indiferent cat de neseminficativa ti-ar parea;  
  3. Redefineste esecul – gandeste-te la el ca la o lectie si o noua oportunitate de a face lucrurile mai bine data viitoare cand incerci;  
  4. Dezvolta-ti un mindset de crestere – accepta fiecare sarcina care te scoate din zona de confort ca pe o provocare pe care trebuie sa o depasesti pentru a ajunge la un alt nivel al vietii tale;  
  5. Practica recunostinta – concentreaza-te pe progresul pe care l-ai facut si gandeste-te la lucrurile pe care le-ai realizat mai degraba decat sa iei in seama esecurile percepute si deficientele pe care, cel mai probabil, le vezi doar tu;  
  6. Ai grija de tine – acorda prioritate activitatilor care iti hranesc mintea, corpul si sufletul;  
  7. Provoaca perfectionismul – data viitoare cand te trezesti in fuga dupa atingerea perfectiunii, aminteste-ti ca aceasta nu exista; 
  8. Cauta sprijin – inconjoara-te de oameni care cred in tine, care iti ofera incurajari si o perspectiva noua atunci cand ai indoieli de sine. De asemenea, evita-i pe cei care te provoaca sa simti ca esti intr-o competitie;  

Sindromul impostorului poate fi o experienta comuna, dar asta nu inseamna ca trebuie sa iti dicteze viata. Recunoaste-i manifestarile, intelege-i efectele si fii proactiva in ceea ce priveste depasirea lor pentru a-ti recupera increderea in sine si a-ti urma obiectivele intr-un mod satisfacator si sustenabil.

Esti perfect capabila si meriti tot ce ti se intampla in momentul acesta. Faptul ca urci scarile catre succes nu e o intamplare si, cu siguranta, nu e un noroc!  

Citeste si:

Te-ar mai putea interesa

logo

Soledad is the Best Newspaper and Magazine WordPress Theme with tons of options, customizations and demos ready to import. This theme is perfect for blogs and excellent for online stores, news, magazine or review sites.