Home » Iubesti sau ai anxietate de separare? 

Iubesti sau ai anxietate de separare? 

by Mădălina

Nu-ti vezi viata fara el? Esti aici pentru ca inca il mai iubesti, sau pentru ca ai anxietate de separare si urasti gandul ca ai putea ramane singura?   

Desi la baza sunt doua concepte total diferite, anxietatea de separare si conexiunea emotionala pe care o creezi cu partenerul tau prin prisma sentimentului de iubire se manifesta intr-un mod asemanator. Acest lucru face mult mai dificila decat ar trebui sa fie recunoasterea tiparelor care le diferentiaza, fapt ce duce, de cele mai multe ori, la confuzii grave si la riscul de a ramane intr-o relatie toxica din teama inconstienta de singuratate. 

Mindset-ul de „rau cu rau, dar mai rau e fara rau” trebuie sa se opreasca aici! In cele ce urmeaza, vei invata sa recunosti anxietatea de separare si sa analizezi dinamica relatiei tale cu alti ochi.  

Ce este anxietatea de separare?  

Anxietatea de separare este un raspuns emotional complex, adanc inradacinat in teama de singuratate sau abandon. Conceptul se extinde dincolo de disconfortul provocat de gandul despartirii. Isi are originea in traume din trecut, in probleme de atasament nerezolvate sau intr-un istoric de abandon ce provoaca reticienta de a imbratisa independenta si o respingere a ideii de singuratate.  

Persoanele care se lupta cu acest tip de anxietate cauta sa confirme in mod constant stabilitatea relatiei lor, dovedind dependenta emotionala in raport cu partenerul. Teama de abandon inabuse de multe ori nevoia de spatiu personal a celuilalt partener, lucru ce creeaza un mediu nefavorabil pentru dezvoltarea armonioasa a cuplului.  

Semne ale anxietatii de separare intr-o relatie 

Cateva dintre manifestarile comune in cadrul unei relatii sunt:  

  • Dependenta coplesitoare fata de partener in ceea ce priveste sprijinul emotional, luarea deciziilor si bunastarea generala. 
  • Evitarea singuratatii si cautarea unei companii constante pentru atenuarea sentimentului de singuratate.  
  • Nevoia constanta de afirmare si validare a sentimentelor partenerului si a statutului relatiei.   
  • Monitorizarea excesiva a activitatii partenerului atat online, cat si offline: verificari ale mesajelor text, ale conturilor de socializare, confirmarea locatiei etc.  
  • Dificultati in a avea incredere in intentiile si actiunile partenerului.   
  • Evitarea activitatilor sociale care nu implica petrecerea timpului cu partenerul si ignorarea propriului grup de prieteni.   

De cele mai multe ori, aceste manifestari nu sunt intentionate. Ele au cauze mult mai adanc inradacinate in trecutul tau sau al persoanei de langa tine.  

Cum navighezi anxietatea de separare in cadrul relatiei tale? 

Dupa cum spuneam, e foarte important sa recunosi aceste semne pentru a-ti da seama cum ar trebui sa le gestionezi in cadrul relatiei tale. Anxietatea de separare nu inseamna lipsa iubirii. Daca relatia ta nu are la baza o dinamica toxica, atunci e important sa adresezi problema si sa incepi sa lucrezi activ la rezolvarea ei. Cum?  

1. Auto-reflectie  

Incepe prin a face o introspectie si a identifica posibilele cauze ale anxietatii de separare. Identifica experientele, traumele sau temerile din trecut care contribuie la acest raspuns emotional. Intelegerea originilor este un pas crucial in demersul de vindecare.  

2. Comunicarea deschisa  

Initiaza o comunicare deschisa si sincera cu partenerul tau despre dificultatile pe care le ai si posibila lor sursa. Impartaseste-ti gandurile, temerile si vorbeste despre lucrurile care iti pot declansa anxietatea in cadrul relatiei. Transparenta creeaza fundatia pentru intelegerea si sustinerea reciproca.  

3. Stabilirea unor limite realiste 

Lucreaza cu partenerul tau la stabilirea unor limite realiste, care sa respecte nevoile individuale in cazul ambelor parti. Comunicati-va in mod clar nivelul de confort, negociati limite care sa favorizeze un sentiment de siguranta pentru amandoi si gasiti un echilibru intre spatiul comun si cel personal.  

4. Expunerea treptata 

Expune-te treptat unor situatii care iti declanseaza anxietatea de separare. Incepe prin a-ti petrece timpul singura pentru perioade scurte, iar apoi mareste-le pe masura ce ajungi la un nivel mai mare de incredere. Aceasta abordare ajuta la desensibilizarea fricii si favorizeaza un sentiment de independenta.  

5. Dezvolta tehnici de auto-calmare 

Include in rutina ta practici de constientizare, precum respiratia profunda, si implica-te in activitati care te relaxeaza si iti provoaca confort. Prin construirea unor mecanisme proprii de gestionare a anxietatii, iti vei imbunatati capacitatea de a navinga prin momentele care te pun in dificultate.  

6. Construieste-ti un sistem de sprijin 

E important sa ai alaturi oameni dincolo de relatia ta romantica. Cultiva legaturi cu prietenii, familia sau diferite grupuri de sprijin, astfel incat sa poti solicita suport emotional din alte conjuncturi si sa poti reduce presiunea involuntara pe care o resimte partenerul tau.  

7. Prioritizeaza dezvoltarea personala  

Pune-te pe primul loc si incepe sa-ti explorezi calitatile, sa-ti dezvolti hobby-urile si sa lucrezi la obiectivele proprii. E usor sa te pierzi ca individ in cadrul unei relatii, asadar ia-ti un angajament pentru dezvoltarea personala si tine-te de el.  

8. Apeleaza la ajutor profesional  

Ia in considerare si posibilitatea de a intra in contact cu un terapeut sau un consilier pentru a naviga posibilele surse ale anxietatii de separare. Un profesionist in domeniul sanatatii mintale iti va oferi perspective pe care e posibil sa nu le iei in calcul.  

Acum ca stii cum sa gestionezi anxietatea de separare, esti gata sa lucrezi la imbunatatirea relatiei tale (sau nu), in timp ce iti parcurgi drumul catre redescoperirea personala.  

Citeste si:

Te-ar mai putea interesa

logo

Soledad is the Best Newspaper and Magazine WordPress Theme with tons of options, customizations and demos ready to import. This theme is perfect for blogs and excellent for online stores, news, magazine or review sites.