Home » 6 practici zilnice pentru cresterea stimei de sine

6 practici zilnice pentru cresterea stimei de sine

by Mădălina

Daca zilele in care simti ca poti muta muntii din loc au devenit din ce in ce mai rare si, in schimb, au fost inlocuite cu ganduri negative si comparatii constante intre tine, colegele de la munca, prietenele apropiate, influencerii de pe Instagram, TikTok sau alte platforme, e timpul sa opresti auto-sabotarea.

Desi e complet normal ca in unele zile sa nu te simti la capacitatea ta maxima, atunci cand iti pierzi stima de sine si gandurile negative devin un obicei constant, sanatatea ta fizica si psihica pot avea de suferit.

Ce inseamna stima de sine?

Pe site-ul Universitatii din Maryland, departamentul de Sociologie, definitia stimei de sine este urmatoarea:

Stima de sine este o orientare pozitiva sau negativa fata de propria persoana; o evaluare generala a meritelor sau a propriei valori. Oamenii sunt motivati sa aiba o stima de sine ridicata, iar faptul ca o au indica un respect de sine pozitiv, ci nu egoism. Stima de sine este doar o componenta a conceptului de sine, pe care Rosenberg il defineste ca fiind “totalitatea gandurilor si sentimentelor individului cu referire la el insusi ca obiect”. Pe langa stima de sine, autoeficienta sau maiestria si identitatea de sine sunt parti importante ale conceptului de sine.”
University of Maryland

Desi cauza sentimentelor negative si a lipsei de incredere in propria persoana isi pot avea baza in numerosi factori care influenteaza stima de sine, te vei bucura sa stii ca ai facut deja probabil cel mai important pas din intregul proces de recuperare: constientizarea.

Ce inseamna stima de sine, stima de sine, incredere in sine, stima de sine scazuta, stima de sine definitie, factori care influenteaza stima de sine, iubire de sine, despre incredere in sine, stima de sine ridicata, lipsa de incredere in sine, stima de sine scazuta la femei

 

De ce e stima de sine importanta?

Stima de sine este una dintre cele mai importante fundatii ale increderii de sine. Este baza tutror deciziilor pe care le iei atat pe termen scurt, in activitatile de zi cu zi, cat si pe termen lung, atunci cand actionezi cu gandul la obiectivele tale din viitor. O stima de sine scazuta poate provoca:

  • Sentimente de indoiala asupra propriilor capacitati;
  • Lipsa motivatiei;
  • Teama de provocari;
  • Anxietate si depresie;
  • Incapacitate de a lua decizii;
  • O perceptie negativa in ceea ce priveste propriul corp;
  • Sentimente de vinovatie de fiecare data cand gresesti etc.

Citeste si: De ce femeile cu stima de sine ridicata obtin tot ce vor in viata

Cum iti recuperezi stima de sine?

Cu pasi mici. Din fericire, recuperarea stimei de sine este un proces de auto-cunoastere si auto-dezvoltare la care poti lucra in fiecare zi. Iata 6 actiuni cu care poti incepe:

1. O lista cu lucrurile pe care le admiri la tine

Daca ne-am putea vedea calitatile prin ochii oamenilor din exterior, probabil ne-ar fi mai usor sa scapam de monologul interior care ne judeca constant. Schimbarea perspectivei este un exercitiu bun, pe care il poti practica zilnic pentru a te redescoperi.

Noteaza-ti intr-un jurnal, carnetel sau chiar in notitele de pe telefon lucrurile pe care le iubesti si admiri cu adevarat la tine, iar de fiecare data cand vocea interioara iti insufla neincredere, arata-i ca se inseala.  

2. Pune-te pe primul loc

Un nivel scazut al stimei de sine duce de multe ori la dezvoltarea unui complex de inferioritate in raport cu persoanele din jur. In loc sa incerci constant sa le faci pe plac oamenilor din viata ta, incearca sa spui „da” doar atunci cand iti doresti cu adevarat sa dai curs propunerior pe care le lanseaza.

Daca iti cantaresti valoarea raportandu-te la parerea altora despre tine, acesta este un exercitiu bun sa scapi de tendintele de „people pleaser”.

3. Iesi din zona de confort

Teama si indoiala te fac sa ratezi oportunitati nu doar pe plan personal, ci si pe plan profesional. Priveste fiecare task zilnic care iti depaseste zona de confort ca pe o oportunitate sa te redescoperi si accepta provocarile ce iti ies in cale ca pe o oportunitate unica de a-ti extinde orizontul.

Ce inseamna stima de sine, stima de sine, incredere in sine, stima de sine scazuta, stima de sine definitie, factori care influenteaza stima de sine, iubire de sine, despre incredere in sine, stima de sine ridicata, lipsa de incredere in sine, stima de sine scazuta la femei

 

4. Inceteaza sa te compari cu altii

Intotdeauna va fi cineva mai bun decat tine, insa acest lucru nu inseamna ca tu nu esti suficient de buna. Singura persoana cu care ar trebui sa te compari este versiunea ta de acum o zi, o luna sau un an.

O pauza de la social media este un exercitiu bun sa te indepartezi de superficialitate si sa practici recunostinta pentru lucrurile pe care le ai in viata ta.

5. Seteaza limite

E dificil sa iti pastrezi stima de sine atunci cand persoanele din jurul tau tind sa te ia constant peste picior. Atat in viata personala, cat si in cea profesionala e important sa ai limite sanatoase pentru situatiile in care sunt abordate subiecte, sunt luate decizii sau lansate propuneri cu care nu te simti confortabil.

Bineinteles, trebuie sa decizi in avans si care vor fi consecintele aplicate in cazul personelor care decid sa depaseasca, in cunostinta de cauza, aceste limite. Asigura-te ca ramai pe pozitii si ca aplici „pedeapsa” cu fiecare ocazie, fara exceptii.

6. Renunta la oamenii negativi din viata ta

Odata ce deschizi ochii si realizezi cine e acolo pentru tine cu adevarat, acest proces s-ar putea sa fie mai lipsit de vinovatie decat crezi. Indeparteaza-te de oamenii toxici, care tind sa tina legatura cu tine doar atunci cand e convenabil pentru ei si mai ales evita oamenii ce iti amintesc constant de lucrurile care iti lipsesc, care se amuza pe seama greselilor tale ori te fac sa te indoiesti de tine insati.

Esti gata sa te redescoperi?

Recuperarea stimei de sine este o calatorie lunga, insa care merita din plin. Urmeaza in fiecare zi acesti pasi si iti promit ca, la un moment-dat, te vei trezi cu realizarea ca esti un cu totul alt om. O femeie mai puternica, mai increzatoare, care poate obtine toate lucrurile pe care si le propune in viata.

 

Te-ar mai putea interesa

logo

Soledad is the Best Newspaper and Magazine WordPress Theme with tons of options, customizations and demos ready to import. This theme is perfect for blogs and excellent for online stores, news, magazine or review sites.